ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμβουλές

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ:

 • TI ΕΙΝΑΙ TA ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που η δομή τους μιμείται μύκητες ή μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην φύση και δρουν ανταγωνιστικά προς αυτούς. Η 1η  αντιβιοτική ουσία που βρέθηκε ήταν η πενικιλίνη που βρίσκεται συνήθως σε μύκητες που αναπτύσσονται στο ψωμί  ή στο τυρί. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιβιοτικών. Ένας γενικός διαχωρισμός είναι αυτός που τα χωρίζει σε ευρέος φάσματος, που είναι δραστικά σε περισσότερα μικρόβια και στενού φάσματος, που είναι δραστικά σε συγκεκριμένα μικρόβια.

Τα αντιβιοτικά νέας γενιάς έχουν ευρύτερο φάσμα δράσεως, έχουν  καλύτερη κατανομή στον οργανισμό, δεν είναι τόσο ευάλωτα στις άμυνες των μικροβίων και δεν έχουν  “γνωριστεί” μαζί τους αρκετά έτσι ώστε τα μικρόβια να τα παρακάμπτουν.  

 • ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Τα αντιβιοτικά δρουν είτε καταστρέφοντας τη μεμβράνη που περιβάλει το μικρόβιο, είτε μπλοκάρουν την παραγωγή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του μικροβίου, είτε παρεμβάλλονται στην μεταφορά χημικών μηνυμάτων που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του μικροβίων, είτε καταστρέφουν το DNA του μικροβίου.

 • ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των αντιβιοτικών και κυρίως αυτών που είναι παράγωγα της πενικιλίνης είναι η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, γαστρεντερικά προβλήματα και μυκητιάσεις. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να είναι πολύ σοβαρές και για αυτό τα άτομα που ξέρουν ότι είναι αλλεργικά πρέπει να προμηθευτούν ταυτότητα που αναφέρει το πρόβλημά τους. Επειδή υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζουν αν είναι αλλεργικοί θα πρέπει αντιβιοτικές ουσίες με πενικιλίνη πρέπει να δίνονται με μεγάλη προσοχή.

Οι στρεπτομυκίνες μπορούν να έχουν παρενέργειες στα αυτιά και στην ακοή.

Σημαντικό μειονέκτημα των αντιβιοτικών είναι και το ότι, καταστρέφοντας τα παθογόνα μικρόβια, καταστρέφουν και εκείνα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας.  Έτσι εξηγείται που πολλές φορές μαζί με τα αντιβιοτικά χορηγούμε και προβιοτικά.

 • ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ

Τα μικρόβια είναι απλές μορφές ζωής που έχουν και αυτά μηχανισμούς άμυνας. Η 1η άμυνα τους είναι η απελευθέρωση ένζυμου που θα προσπαθήσει να καταστρέψει την ουσία που τα πολεμάει. Η 2η άμυνα είναι η προσπάθεια για την μετάλλαξη του έτσι ώστε είτε να μην το διαπερνούν οι αντιβιοτικές ουσίες, είτε να μην αναγνωρίζουν οι αντιβιοτικές ουσίες τα χημικά μηνύματα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή τους.  Σήμερα προβληματική έχει γίνει η αντιμετώπιση σχετικά καθημερινών, απλών λοιμώξεων, που μέχρι τώρα θεωρούνταν εύκολα αντιμετωπίσιμες, όπως αμυγδαλίτιδες.  Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ασθένειες για τις οποίες είναι αποτελεσματικό μόνο ένα αντιβιοτικό ή και κανένα. Το γεγονός αντιμετωπίζεται με μέτρα για την μείωση της λήψης αντιβιοτικών και αύξηση των κονδυλίων στην έρευνα για εξεύρεση νέων αντιβιοτικών ουσιών. Οι παράγοντες που οφείλεται η αντοχή των μικροβίων είναι οι εξής:

1.        Έχει γίνει κατάχρηση στην χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά στα οποία το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε ένα υπό διαμόρφωση σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι μα μην αναπτύξουν από μικρή ηλικία αντισώματα.

2.        Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μαζικά στα νοσοκομεία πριν και μετά από εγχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί εκεί πολλά ανθεκτικά μικρόβια.

3.        Στον τρίτο κόσμο οι πολίτες παίρνουν αντιβιοτικά “για το τίποτα” και έτσι δημιουργούνται γενιές ανθεκτικών μικροβίων, που μεταφέρονται εύκολα με την μετανάστευση και τον τουρισμό.

4.        Πολύς κόσμος διακόπτει πρόωρα την αγωγή με αντιβιοτικά μόλις δει μία στοιχειώδη βελτίωση. Έτσι, ενώ το αντιβιοτικό έχει εξοντώσει τα πιο εκτεθειμένα μικρόβια, έχει αφήσει ανέπαφα εκείνα που είχαν βρει καλύτερη κρυψώνα μέσα στον οργανισμό, π.χ., στη χολή. Όσα ανθεκτικά μικρόβια όμως κατάφεραν να επιβιώσουν  “κρυμμένα”, αμέσως μετά τη διακοπή της αντιβίωσης πολλαπλασιάζονται ή και μεταλλάσσονται.

5.        Γίνεται ευρεία χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, και έτσι τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι που καταναλώνουν ζωικές τροφές παίρνουν έμμεσα αντιβιοτικές ουσίες και μικρόβια ανθεκτικά σε αυτές.

 • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ-ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ 

1.        Να αποφεύγουν άσκοπες επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές.

2.        Όταν ο γιατρός συνιστά καλλιέργεια, πρέπει να την κάνουν αδιαμαρτύρητα. Γενικά υπάρχει μία στροφή των γιατρών προς αντιβιοτικά στενού φάσματος που βάλουν κατά συγκεκριμένων μικροβίων, κάτι όμως που μπορεί να γίνει μόνο μετά από ακριβή διάγνωση.

3.        Όταν παίρνουν αντιβίωση δεν πρέπει να την αφήνουν στη μέση. Πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών ως προς την έναρξη και την λήξη της λήψης της αντιβίωσης.

Αρχή

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ-ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΜΕΤΑΛΛΑ: 

 • TI ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Σκοπός των βιταμινών είναι να η συμμετοχή τους στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού έτσι ώστε να μπορέσει να μετατρέψει τα συστατικά των τροφών (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) σε ενέργεια. 

 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση και σωστή λειτουργία των οργάνων του σώματος. Επίσης πολλές βιταμίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν χωρίς την βοήθεια μετάλλων. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία δεν μπορούν να παραχθούν από το οργανισμό, έτσι για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες βασίζεται εξ ολοκλήρου είτε στην διατροφή είτε στα συμπληρώματα διατροφής. 

 • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυστυχώς οι σύγχρονες τροφές είναι επεξεργασμένες, με αποτέλεσμα να είναι φτωχές σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Επίσης οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής όχι μόνο αυξάνουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και μας οδηγούν σε εύκολες διατροφικές λύσεις (σνακ, φαστ φουντ) που απέχουν από την ιδανική διατροφή.

Για τους παραπάνω λόγους ακόμα και άτομα που έχουν ποικιλία στην διατροφή τους χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.

Οι βιταμίνες δεν έχουν καμία θερμιδική αξία και δεν παχαίνουν. Αντίθετα μάλιστα είναι απαραίτητες σε περιόδους που ακολουθείται μία δίαιτα.

Η καλύτερη στιγμή για να πάρουμε τις βιταμίνες είναι μαζί με το πρωινό. Αν δεν παίρνουμε πρωινό τότε η αμέσως καλύτερη στιγμή είναι με το μεσημεριανό φαγητό. Αυτό γιατί  κάποιες από τις βιταμίνες  απορροφώνται καλύτερα με το φαγητό.

Τα συμπληρώματα που παίρνουμε θα πρέπει να κυμαίνονται από το 100% έως το 300% της Σ.Η.Δ.

Πρέπει να έχουμε υπομονή με το επιθυμητό αποτέλεσμα που περιμένουμε από τα συμπληρώματα γιατί χρειάζεται χρόνος, (από 3 έως 6 μήνες), για να αντικατασταθούν τα κύτταρα με τις νέες γενιές βελτιωμένων κυττάρων.

Προσοχή πρέπει να δείχνουμε και στις βιταμίνες που δρουν ανταγωνιστικά. Π.χ. αν χρειάζεται να παίρνουμε βιταμίνη Ε και σίδηρο, θα πρέπει να τα παίρνουμε σε διαφορετικές ώρες. 

 • ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Οι βιταμίνες ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά από ξένα κύτταρα, βακτήρια και τοξικές ουσίες.  

Βελτιώνουν τις σωματικές και  νοητικές επιδόσεις, προλαμβάνουν την γήρανση και ενισχύουν την μνήμη. Προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από την καταστροφή τους από τοξίνες.

 • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 

Το κάπνισμα καταστρέφει μεγάλο μέρος βιταμινών όπως C, E, B12, φολικό οξύ και σελήνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 μόνο τσιγάρο καταστρέφει 100mg βιταμίνης C. Άρα οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τους μη καπνιστές.

 • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ 

Το αλκοόλ εμποδίζει την απορρόφηση και αποθήκευση των βιταμινών. Είναι η κύρια αιτία μείωσης των επιπέδων βιταμινών στον οργανισμό. Άρα άτομα που λαμβάνουν συχνά αλκοόλ, έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες.

Αρχή

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ:

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

     Εξογκώματα που σχηματίζονται στην περιοχή του πρωκτού. Συνήθως ο όγκος τους δεν είναι μεγαλύτερος από ένα φουντούκι. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότερα, μοιάζουν με κομπολόι, που περιβάλλει την οπή του πρωκτού. Στους περισσότερους σχηματίζεται μόνο ένα εξόγκωμα. Το χρώμα του δέρματος που σκεπάζει τις αιμορροΐδες είναι συνήθως μελανωπό. Όσες φορές είναι ερεθισμένες προκαλείται από αυτές πόνος. Οι πάσχοντες νιώθουν συνήθως φαγούρα, κάψιμο, τσιμπήματα και ρίγη. Σε μερικές περιπτώσεις διογκώνονται πολύ οι αιμορροΐδες και τότε σχηματίζεται ολόκληρος όγκος σαν μανταρίνι. Σχηματίζονται αιμορροΐδες και πιο πάνω από το δακτύλιο του πρωκτού. Αυτές ονομάζονται εσωτερικές. Ο όγκος της αιμορροΐδας προέρχεται από τη διόγκωση ενός τμήματος φλέβας που περνά από την περιοχή του πρωκτού, καθώς και φλεγμονή του δέρματος που την καλύπτει. Σε πολλούς που πάσχουν από αιμορροΐδες συμβαίνουν κατά συχνά ή αραιά διαστήματα αιμορραγίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την αιμορραγία ανακουφίζεται ο πάσχων από τα ενοχλήματα (πονοκέφαλο, ζαλάδες, κ.ά.). Συνήθως συνυπάρχει και δυσκοιλιότητα. Ανάμεσα στις αιμορροΐδες σχηματίζονται συρίγγια. Αυτά είναι αποχετευτικοί αγωγοί. Διαμέσου αυτών αποχετεύει ο οργανισμός βλαβερούς χυμούς..

 • ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

     Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις αντιδράσεις του οργανισμού προς τις βλαβερές τροφές και τις δηλητηριώδεις ουσίες που εισάγει ο άνθρωπος καθημερινά στο σώμα του. Οι ίδιοι οι πάσχοντες διαπιστώνουν ότι η πάθησή τους χειροτερεύει, όσες φορές τρώνε ερεθιστικές τροφές. Γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται τα παστωμένα ψάρια, το παστωμένο κρέας, τα λουκάνικα, το σαλάμι, τα αλμυρά τυριά, τα πολλά αβγά, τα τηγανιτά φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά (κρασί, ούζο κλπ.). Ένας από τους δυσμενείς παράγοντες των αιμορροΐδων είναι και η καθιστική εργασία.

 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

     Για να έχετε μαλακά κόπρανα και εύκολη αφόδευση τρώτε άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως και πιτυρούχα τρόφιμα. Μόνο μετά την υποχώρηση της φλεγμονής να ξαναρχίζει να τρώει άσπρο ψωμί, ρύζι, πατάτες. Αν έχετε ήδη αιμορροΐδες, φροντίστε να τηρείτε αυστηρή καθαριότητα μετά από κάθε κένωση του εντέρου, χρησιμοποιώντας σαπουνάδα και διατηρώντας την περιοχή στεγνή με μαλακό χαρτί υγείας. Ηκατάλληλη δίαιτα και η καλή τοπική υγιεινή διατηρούν τις αιμορροΐδες κάτω από έλεγχο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αντιαιμορροϊδικά υπόθετα, κάθε βράδυ επί μία ή δύο εβδομάδες, που μπορούν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση των επώδυνων αιμορροΐδων.

     Σε περιπτώσεις εξαιρετικά επώδυνης κρίσεως (που συνήθως προκαλείται από πρόπτωση ή θρόμβωση μίας αιμορροΐδας) μείνετε στο κρεβάτι όλη τη μέρα και πάρτε αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol), κάθε 4 ώρες. Μία παγοκύστη ή μία κρύα κομπρέσα μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το πρήξιμο ώστε να συρρικνωθεί η αιμορροΐδα που προβάλλει από το δακτύλιο. Ένα ζεστό αλατόλουτρο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν ο πόνος διαρκεί πάνω από 12 ώρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

     Οι γιατροί συνιστούν συνήθως για τις αιμορροΐδες καταπραϋντικά, αναλγητικά ή και αναισθητικά σκευάσματα (αλοιφές, υπόθετα κλπ). Αν οι αιμορροΐδες επιμένουν, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (κρυοχειρουργική, αιμοροϊδοκτομή), η οποία δεν απαιτεί παραμονή σε νοσοκομείο πάνω από μία ημέρα.

Αρχή

ΥΠΕΡΤΑΣΗ:

    Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος πάνω από τη μέση φυσιολογική τιμή ονομάζεται υπέρταση. Η φυσιολογική πίεση είναι κατά μέσο όρο στα νέα άτομα γύρω στα δέκα και δώδεκα, ενώ στα ηλικιωμένα άτομα είναι γύρω στα δεκατέσσερα με δεκαπέντε. Λέμε ότι η αρτηριακή πίεση είναι μεγάλη όταν υπερβεί το δεκαέξι, ενώ χαμηλή όταν βρίσκεται κάτω από το δέκα. Σε περίπτωση σωματικής ή ψυχικής υπερέντασης η πίεση του αίματος μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να ανεβεί και σε ολότελα υγιείς ανθρώπους.

Η υπέρταση παρουσιάζεται σε πολλές αρρώστιες, όπως είναι: παθήσεις των νεφρών (νεφρίτιδες, νεφροσκλήρυνση κ.ά.), μερικές ενδοκρινοπάθειες (υπερλειτουργία των επινεφριδίων κ.ά.), εγκεφαλοπάθειες, καρδιαγγειακές παθήσεις (ανεπάρκεια της αορτής, αρτηριοφλεβικά ανευρύσματα, αρτηριοσκλήρυνση κ.ά.), νοσήματα του αίματος. Στις παθήσεις αυτές η υπέρταση μπορεί να προκαλείται από την αύξηση της καρδιακής δραστηριότητας ή από την αύξηση των περιφερειακών αντιστάσεων λόγω σμίκρυνσης της διαμέτρου των αρτηριδίων ή από την απώλεια της ελαστικότητας των αγγείων. Όταν τα αίτια της υπέρτασης δεν είναι γνωστά, τότε αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής υπέρταση.

Συμπτώματα της υπέρτασης είναι περιοδικοί πονοκέφαλοι, πόνοι στην περιοχή της καρδιάς και με τον καιρό παρουσιάζονται ίλιγγοι, μούδιασμα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, συμφόρηση του αίματος στο κεφάλι, δύσκολος ύπνος, εύκολη κούραση κ.ά. Η υπέρτασης οδηγεί σε ανεπάρκεια της καρδιάς ή των νεφρών, σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο κλπ. Όταν η υπέρταση παρουσιάζεται στη νεανική ηλικία και εμφανίζει γρήγορη εξέλιξη προς τις βαρύτερες επιπλοκές, γίνεται λόγος για κακοήθη υπέρταση.

Για τη θεραπεία της υπέρτασης πρέπει να προσέχεται ιδιαίτερα η ψυχική κατάσταση του αρρώστου και σύμφωνα με οδηγίες του γιατρού να παρέχονται κατευναστικά φάρμακα. Πρέπει να αποφεύγονται οι λιπαρές και αλμυρές τροφές και η διατροφή να είναι κυρίως φυτική. Πρέπει να κοπεί το κάπνισμα, να διατηρείται το σωματικό βάρος σταθερό και να ασκούμαστε τακτικά. Επίσης χρειάζεται υγιεινό περιβάλλον, καθώς και ειδικά φάρμακα. Σήμερα διαθέτουμε ένα πλούσιο ‘‘οπλοστάσιο’’ από φάρμακα στην αντιμετώπιση της συστολικής πίεσης. Δυστυχώς τα σημερινά φάρμακα δεν έχουν την ίδια επιτυχία και στην αντιμετώπιση της διαστολικής πίεσης, που μας ενδιαφέρει πολύ κι αυτή.

Το 20% των ενήλικων στην Ελλάδα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα άτομα με υψηλή πίεση διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αρχή